Ουκρανικό Ειρηνιστικό Κίνημα

Ο Ruslan Kotsaba, Πρόεδρος του Ουκρανικού Ειρηνιστικού Κινήματος, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ζητώντας άσυλο στις ΗΠΑ ως αντιστεκόμενος στον πόλεμο που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ο Ρουσλάν έλαβε καθεστώς πρόσφυγα στη Νέα Υόρκη, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχει λάβει ακόμη αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή άλλα απαραίτητα έγγραφα για να βρει δουλειά.

Ζητήστε από τις κυβερνήσεις να χορηγηγούν άσυλο  σε όλους τους Ουκρανούς άνδρες που δεν ανέχονται τον πόλεμο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν 3-5 χρόνια φυλάκισης αν αρνηθούν την επιστράτευση στην Ουκρανία.

Ακολουθεί ένα άρθρο για τον Ρουσλάν, ο οποίος διώχθηκε στην Ουκρανία επειδή αρνήθηκε να πολεμήσει τους συμπατριώτες του στην Ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια του εμφύλιο πόλεμο που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής. Αφού δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube το 2015 για να εκφράσει την αντιπολεμική του στάση και να καλέσει σε μποϊκοτάζ της στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, η κυβέρνηση της Ουκρανίας διέταξε να τον συλλάβουν να του απαγγελθούν κατηγορίες για προδοσία και παρεμπόδιση του στρατού και να δικαστεί.

Έπειτα από δεκαέξι μήνες προφυλάκισης, το δικαστήριο καταδίκασε τον Ρουσλάν σε 3,5 χρόνια φυλάκισης, ποινή και καταδίκη που ανατράπηκε κατόπιν έφεσης.

Αργότερα, ένας κυβερνητικός εισαγγελέας διέταξε να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση και ο Ρουσλάν δικάστηκε ξανά. Λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή, ωστόσο, η ευρέως δημοσιοποιημένη υπόθεση εναντίον του Ρουσλάν ανεστάλη.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης,

Marcy Winograd

Πρόεδρος, Συνασπισμός για την Ειρήνη στην Ουκρανία

Συντονίστρια, Συνέδριο CODEPINK

Συμπρόεδρος, Ομάδα Εξωτερικής Πολιτικής, Προοδευτικοί Δημοκράτες της Αμερικής (

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Ruslan Kotsaba δημοσίευσε στην πλατφόρμα YouTube ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας με τίτλο «Διαδικτυακή δράση «Αρνούμαι να στρατευθώ», στο οποίο τάχθηκε κατά της συμμετοχής στην ένοπλη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και κάλεσε τους πολίτες να παραιτηθούν από τη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης. Το βίντεο είχε ευρεία ανταπόκριση από το κοινό. Ο Ruslan Kotsaba προσκλήθηκε να δώσει συνεντεύξεις και να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές από ουκρανικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών.

Λίγο αργότερα, αξιωματικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ερεύνησαν το σπίτι του Kotsaba και τον συνέλαβαν. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα σύμφωνα με το μέρος 1 του άρθρου 111 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (εσχάτη προδοσία) και το μέρος 1 του άρθρου 114-1 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (παρεμπόδιση των νόμιμων δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας και της δίκης, ο Kotsaba πέρασε 524 ημέρες στη φυλακή. Η Διεθνής Αμνηστία τον αναγνώρισε ως κρατούμενο συνείδησης. Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν βασίστηκαν κυρίως σε φήμες, εικασίες και πολιτικά συνθήματα που τεκμηριώθηκαν ως μαρτυρίες άγνωστων σε αυτόν μαρτύρων. Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να καταδικάσει τον Ruslan kotsaba σε 13 χρόνια φυλάκισης με δήμευση της περιουσίας του, μια σαφώς δυσανάλογη ποινή. Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία αναφέρει τη δίκη του Κοτσάμπα στις εκθέσεις της για το 2015 και το 2016[1].

Τον Μάιο του 2016, το δικαστήριο της πόλης Ivano-Frankivsk εξέδωσε  απόφαση ενοχής. Τον Ιούλιο του 2016, το Εφετείο της περιφέρειας Ivano-Frankivsk αθώωσε πλήρως τον Kotsaba και τον άφησε ελεύθερο στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2017, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της Ουκρανίας ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση και έστειλε την υπόθεση πίσω για νέα δίκη. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου αυτού πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση των ακροδεξιών ριζοσπαστών της οργάνωσης «C14», οι οποίοι απαίτησαν να τον βάλουν στη φυλακή και επιτέθηκαν στον Kotsaba και τους φίλους του έξω από το δικαστήριο. Το Radio Liberty μετέδωσε τη σύγκρουση αυτή έξω από δικαστήριο στο Κίεβο υπό τον τίτλο «Η υπόθεση Kotsaba: Θα αρχίσουν οι ακτιβιστές να πυροβολούν;», αποκαλώντας τους επιθετικούς ακροδεξιούς ριζοσπάστες «ακτιβιστές»[2].

Λόγω της έλλειψης δικαστών, της πίεσης στο δικαστήριο και της αυτοαναίρεσης των δικαστών σε διάφορα δικαστήρια, η εξέταση της υπόθεσης Kotsaba αναβλήθηκε πολλές φορές. Δεδομένου ότι η δίκη σέρνεται για έκτο χρόνο, όλοι οι εύλογοι όροι για την εξέταση της υπόθεσης παραβιάστηκαν και συνεχίζουν να παραβιάζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν ακύρωσε την αθώωση για δικονομικούς λόγους, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της Ουκρανίας επεσήμανε την ανάγκη να μελετηθούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε η εισαγγελία, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων αποδεικτικών στοιχείων που τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια έκριναν ακατάλληλα ή απαράδεκτα. Εξαιτίας αυτού, η τρέχουσα δίκη στο περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Kolomyisky της περιφέρειας Ivano-Frankivsk σέρνεται εδώ και δυόμισι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν εξεταστεί μόνο 15 από τους 58 μάρτυρες κατηγορίας. Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο κατόπιν κλήσης, ακόμη και μετά την απόφαση του δικαστηρίου για αναγκαστική εισαγωγή, και είναι γνωστό ότι πρόκειται για τυχαίους ανθρώπους, ούτε καν κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν υπό πίεση.

Οι ακροδεξιές ριζοσπαστικές οργανώσεις ασκούν ανοιχτά πίεση στο δικαστήριο, κάνουν τακτικά αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπονομεύουν το κύρος της δικαιοσύνης, περιέχουν ύβρεις και συκοφαντίες κατά του Kotsaba και καλούν σε βίαιες ενέργειες. Κατά τη διάρκεια σχεδόν κάθε συνεδρίασης του δικαστηρίου, ένα επιθετικό πλήθος περιβάλλει το δικαστήριο. Λόγω των επιθέσεων κατά του Kotsaba, του δικηγόρου του και της μητέρας του στις 22 Ιανουαρίου και της επίθεσης της 25ης Ιουνίου κατά την οποία τραυματίστηκε το μάτι του, το δικαστήριο του επέτρεψε να συμμετέχει εξ αποστάσεως για λόγους ασφαλείας.

About Biomonia

Seriously looking for a better world today!
This entry was posted in πολιτική, Αταξινόμητα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε