Ένα σχολείο με τα παιδιά «πρωταγωνιστές»!

«Η βασική αρχή της παιδαγωγικής Φρενέ είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία και όχι να είναι καταναλωτές. Να μην είναι μόνο αυτοί που θα υπακούν, αλλά τα παιδιά να είναι αυτά που θα μπορούν να αποφασίζουν τους κανόνες της διαδικασίας. Με τη μέθοδο Φρενέ μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη διαδικασία της μάθησης για τα παιδιά που έχουν χάσει το νόημα να πηγαίνουν στο σχολείο. Η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, με αυτισμό ακόμα και στο πανεπιστήμιο. Είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης λαϊκή, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, με απλές αρχές που βασίζονται σε μια δημοκρατική αντίληψη».

Παιδαγωγική Ομάδα "Το Σκασιαρχείο"

IMG_0810
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24/6/2017, στο Ρέθυμνο με θέμα την Δημοκρατική Παιδεία – Για ένα Σχολείο της Κοινότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην παιδαγωγική θεωρία και πράξη του Celestin Freinet.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την θεωρητική προσέγγιση της Παιδαγωγικής Freinet και τις εισηγήσεις, αρχικά του κ. Laffitte (E.S.P.E. Université de Picardie, France,  Συνεργάτης I.C.E.M  & F.I.M.E.M. ), ο οποίος μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μια συνεργατική τάξη μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού, ελεύθερου, συνεργατικού και δημοκρατικού, όπου τα παιδιά υπάρχουν, αναπτύσσονται και μαθαίνουν με ένα τρόπο που σέβεται την παιδική ηλικία.

Στη συνέχεια, τα παιδιά της Ε΄& ΣΤ΄τάξης του Δημ. Σχ. Αργυρούπολης Ρεθύμνου με τη δασκάλα τους Ασπασία Καλησώρα, «πήραν τον λόγο» και μας παρουσίασαν την εξαιρετική έρευνα που έκαναν σχετικά με τον τρόπο…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 257 επιπλέον λέξεις

Advertisements

About Biomonia

Seriously looking for a better world today!
Gallery | This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s