ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΥΤΟΠΙΑ»

Ανοιχτή Πρόσκληση

Η Κοινότητα “Ουτοπία” είναι η πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης οικοκοινότητας ελεύθερων και ισότιμων ανθρώπων. Η κοινότητα “Ουτοπία” επιθυμεί να συμβάλει στην δημιουργία και την διεύρυνση ενός ολιστικού, Αχρήματου οικονομικό-κοινωνικού μοντέλου, σκοπός του οποίου θα είναι η συμβίωση των ανθρώπων κάτω από συνθήκες ισότιμης ευμάρειας για όλους.

Σκοπός της κοινότητας “Ουτοπία” είναι η επανένταξη του ανθρώπου στην φύση, με γνώμονες τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Η κοινότητα θα δημιουργηθεί εκτός αστικού περιβάλλοντος και θα αναπτύσσεται με στόχο να γίνει ένα λειτουργικό, αυτάρκες και αυτοεξυπηρετούμενο κοινωνικό οικοσύστημα, η λειτουργία του οποίου θα βασίζεται στην αλληλοπροσφορά και την αλληλεγγύη των μελών του.

Για να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα θα χρειαστεί η συντονισμένη δράση ανθρώπων με θετική σκέψη, προθυμία και συνεργατικό πνεύμα. Θα χρειαστούν επίσης υλικοί και γνωσιακοί πόροι. Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε εθελοντική συμβολή θα είναι πολύτιμη. Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να συμβάλεις στο όραμα της κοινότητας “Ουτοπία” με οποιονδήποτε τρόπο, επικοινώνησε μαζί μας και κατέθεσε τις σκέψεις σου στο Blog…

Η Φιλοσοφία της κοινότητας εδώ

Καταστατικό Κοινότητας

Εδώ γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ενός καταστατικού, το οποίο θα αποτυπώνει τις βασικές αρχές λειτουργίας της Κοινότητας. Το κείμενο του καταστατικού βρίσκεται υπό συνεχή επεξεργασία μέχρι να καταλήξουμε στην τελική του μορφή, στην οποία ενδεχομένως θα χρειαστεί και η συμβολή ανθρώπων με νομικές γνώσεις. Το κείμενο του Καταστατικού είναι ανοιχτό σε κριτική, παρατηρήσεις, προσθήκες και αντιπροτάσεις, από κάθε πρόσωπο που ενδιαφέρεται για την συνδιαμόρφωση του. Γιαυτό τον λόγο είναι επίσης αναρτημένο εδώ, όπου μπορεί κάποιος να επεξεργαστεί τα σημεία που θέλει.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΥΤΟΠΙΑ»
Εμείς που αποφασίσαμε να συνδημιουργήσουμε την «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΥΤΟΠΙΑ», είμαστε απλοί άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, αντάξιο για ανθρώπινες υπάρξεις. Δεν είμαστε οπαδοί του ελιτισμού, του ρατσισμού και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε αντίπαλες τάξεις. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαστε ούτε ανώτεροι, ούτε κατώτεροι από τον οποιονδήποτε συνάνθρωπο μας. Είμαστε διαφορετικοί αλλά και ισάξιοι.
Αντικρίζουμε στην φυσική διαφορετικότητα των ανθρώπων, ένα γόνιμο πεδίο συλλογικής εξέλιξης και προόδου. Συνειδητοποιούμε ότι οι σκέψεις και οι πράξεις μας, διαμορφώνουν την ατομική και την συλλογική μας πραγματικότητα και είμαστε αποφασισμένοι να διοχετεύσουμε την ενεργητικότητα μας, στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης, αλληλοσεβασμού, και συλλογικής ευμάρειας. Σκοπός μας είναι, η συμβολή μας στην συλλογική πρόοδο της ανθρωπότητας.
Αγαπάμε την φύση και θέλουμε να ζούμε σε αρμονία μαζί της. Εκτιμούμε και σεβόμαστε τα πολύτιμα δώρα που μας προσφέρει. Συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ανάπτυξη χωρίς ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, χωρίς αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επιδιώκουμε την πρόοδο και την ευημερία και συγχρόνως μαθαίνουμε να είμαστε αυτάρκεις. Σκοπός μας είναι, η αρμονική επανένταξη του ανθρώπου στην φύση.
Έχουμε απορρίψει τον ανταγωνισμό και την ιδιοτέλεια. Αντιλαμβανόμαστε ότι για να καλυτερεύσει η ζωή μας και ο κόσμος, χρειάζεται η άδολη και ανιδιοτελής ανθρώπινη συνεργασία. Η υπόσταση της κοινότητας μας βασίζεται στην αλληλεγγύη. Υιοθετούμε την Αλληλέγγυα Αχρήματη Οικονομία που βασίζεται στους διαθέσιμους φυσικούς πόρους. Υιοθετούμε την αρχή της κοινοκτημοσύνης για την γη, τους υλικούς και γνωσιακούς πόρους, θεωρώντας τα ως πανανθρώπινη κληρονομιά. Για εμάς δεν νοείτε νομική ισότητα των ανθρώπων δίχως οικο-νομική ισότητα. Στόχος μας είναι, η συμβολή μας στην δημιουργία και την διεύρυνση ενός νέου οικονομικό-κοινωνικού πολιτισμού, που θα παρέχει ισότιμη ευημερία σε όλους.
Έχουμε ενωθεί για να πραγματοποιήσουμε το κοινό μας όραμα: Να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα προάγει την ειρήνη, την ευημερία και το ανώτερο καλό της ανθρωπότητας. Το όραμα που έχουμε για την μικρή κοινότητα μας, ελπίζουμε να διευρυνθεί και να γίνει κάποτε πραγματικότητα για όλον τον κόσμο.
Έχοντας ως οδηγό μας, το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, τα ιδρυτικά μέλη της «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΥΤΟΠΙΑ» συμφωνούν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικού συλλόγου, ρόλος του οποίου είναι η νομική υπόσταση μιας πρότυπης, αυτόνομης οικοκοινότητας, με την ονομασία «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΥΤΟΠΙΑ». Το παρόν καταστατικό καθορίζοντας τις θεμελιώδεις αρχές, τους κύριους σκοπούς και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της κοινότητας, αποτελεί το κατευθυντήριο Σύνταγμα της «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΥΤΟΠΙΑ».

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

Advertisements

About Biomonia

Seriously looking for a better world today!
This entry was posted in Γεωργία, Κοινωνική οικολογία, Οικοκοινότητες, Οικονομία, Παιδεία, Περιβάλλον, Πνευματικότητα, Πολιτισμός, Υγεία, ανταλλακτική οικονομία and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΥΤΟΠΙΑ»

  1. Ο/Η Gaia λέει:

    As αρχίσει επικοινωνία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s